fallback

Рекордно месечно поскъпване за петрола

През май „черното злато“ повиши стойността си с близо 30%

19:22 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха до 66 долара за барел в петък, отбелязвайки най-силното си месечно повишение от десет години насам.

Ръстът се ускори след обявяването на данните за американската икономика, която по окончателни данни се е свила с 5,7 на сто през първото тримесечие спрямо предварително обявените 6,1 на сто. Все пак очакванията бяха ревизираните изчисления да покажат спад от 5,5 на сто.

Икономическите новини от Азия също допринесоха за повишението. В Индия бе обявен значително по-силен ръст на икономиката от очакванията, възлизащ на 5,8% за първото тримесечие на годишна база.

Петролът с доставка през юли поскъпва по време на електронната търговия на Globex с 1,7% до 66,20 долара. Достигнатият интрадневен връх беше при ниво от 66,47 долара за барел.

Фючърсите на „черното злато“ повишиха стойността си с цели 27% през май и са на път да ударят рекордно месечно поскъпване от март 1999 г. насам.

Според участниците на петролния пазар изводите от обявяваните икономически данни са, че най-лошото от рецесията вече е отминало и търсенето на нефт скоро трябва да се възстанови на предишните си нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още