fallback

Нестабилен старт на борсовата сесия в САЩ

Индексите смениха няколко пъти посоката си поради противоречивите данни за икономиката

18:23 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите бяха объркани от противоречивите данни за американската икономика в последната за този месец борсова сесия в Ню Йорк. Щатските индекси започнаха търговията с понижения, след което се повишиха, водени от поскъпването не енергийните компании.

Бюрото за икономически анализи коригира спада на брутния вътрешен продукт на САЩ за първите три месеца на годината до 5,7%, вместо първоначално обявените 6,1%. Пазарните очаквания бяха за по-силна ревизия на спада до 5,5%.

Инвеститорите приветстваха новината за нарастването на индекса на бизнес доверието на университета в Мичиган. Показателят се повиши по-силно от очакванията до 68,7 пункта през май в сравнение с 65,1 пункта за април.

Малко по-късно стана ясно, че активността на компаниите в северозападния регион на САЩ се е свила изненадващо през май. Индексът на бизнес активността за района на Чикаго се понижи от 40,1 пункта за април до 34,9 пункта за май. Пазарните очаквания бяха за ръст на индикатора до 42,1 пункта.

Час и половина след началото на търговията индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA се повишава с 0,2% до 8,425.15 пункта, след като смени няколко пъти посоката на своето движение. Въпреки волатилността на сесията, Dow Jones IA се насочи към трето поредно месечно повишение.

По-широкият S&P 500 добавя 0,3% до 909,82 пункта, а индексът обединяващ компаниите на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава почти непроменен при ниво от 1755,16 пункта. И трита индекса са понижаваха в ранните часове на търговията, но поскъпването на компаниите от енергийния сектор успя да ги изведе на положителна територия.

Този месец се очертава като най-нестабилния месец за капиталовите пазари в САЩ от началото на борсовото рали през март. Ентусиазмът на инвеститорите за стабилизиране на икономиката постепенно се превърна в скептицизъм. Причина за това дадоха растящите лихвени проценти по заемите, отслабването на щатската валута и поскъпването на стоките. Цената на петрола удари шестмесечен връх от над 65 долара за барел, а доларът потъна до няколкомесечно дъно срещу еврото и британската лира днес.

Инвеститорите напрегнато очакват съдбата на General Morors, която най-вероятно ще подаде молба за защита от фалит в понеделник, в случай че не успее да приключи с преструктурирането си в срок. Пазарът калкулира вероятността за фалит от няколко месеца, но инвеститорите все още са сигурни какви могат да бъдат евентуалните последствия за автомобилните доставчици и другите компании.

Акциите на един от най-големите производители на компютри в света Dell поскъпват с повече от 1%, въпреки че печалбата на компанията се е стопила с близо две трети за тримесечието до 1 май.

Пазарната капитализация на Tiffany намалява с близо 3% след като стана ясно, че нетната печалба на производителя на луксозни изделия се понижава с 65% за тримесечието до 30 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още