fallback

Петролът удари шестмесечен връх над 65 долара за барел

Остър спад на петролните запаси изненада петролните анализатори

08:45 | 29.05.09 г.

Днес цената на петрола рязко се покачи, удряйки шестмесечен връх, в резултат на отчетения по-голям от очакванията спад на петролните запаси в САЩ през миналата седмица.

През седмицата, свършваща на 22 май, петролните запаси са намалели с 5,4 млн. барела или 1,5% до 363 млн. барела. В същото време на годишна база петртолните запаси се увеличават със 18 на сто. Средните очаквания на петролните анализатори бяха за спад от 0,1 млн. барела през миналата седмица.

Лекият суров петрол поскъпна с 2,6% до 65,08 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера. Така суровината е на път да постигне най-голямото си месечно поскъпване от 1999 година насам, тъй като през само през май черното злато е поскъпнало  с 27 на сто.

В часовете на електронна търговия петролните контракти с доставка през юли поскъпват с минималните 0,1 на сто до 65,13 долара за барел.

Днес в Лондон петролът от сорта Брент продължава възхода си от вчера, когато поскъпна с над 2 на сто. Суровината се търгува по 64,50 долара за барел в часовете за електронна търговия.

По време на вчерашната среща на ОПЕК във Виена министрите на страните-членки на картела взеха решение да не съкращават добива и производството на петрол.

Решението е взето въпреки, че световните запаси от петрол се намират на 20-годишен връх. Напрактика то е продиктувано от опасенията на ОПЕК, че едно евентуално съкращаване на производството на енергийната суровина ще се отрази в ръст на цената, което ще повлияе неблагоприятно на съживяването на икономиката на САЩ и света. Това от своя страна би увеличило отново петролните запаси в глобален мащаб, което ще окаже нов „мечи“ натиск върху цената на „черното злато“.

Някои от министрите на петролните страни-членки на организацията изразиха виждане, че американската икономика е на път да се възстанови, което ще повлияе на търсенето и цената на петрола в посока нагоре.

Таванът на дневното производство на всичките 11 членки на ОПЕК е близо 25 млн. барела дневно (Ирак няма квота).

Многократно страните-членки на организацията са заявявали, че ще се „чувстват комфортно“ при цена на петрола от около 80 долара за барел.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още