fallback

Аукционът на държавни ценни книжа потопи индексите в САЩ

Спадът се ускори след разочароващия край на аукциона на 5-годишни ДЦК

23:55 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Трите основни щатски индекса завършиха сесията с понижения в рамките на 1-2%, които бяха предизвикани от слабия интерес на инвеститорите към аукциона на финансовото министерство.

Пониженията на котировките се ускориха значително в последния час на търговията и стопиха печалбата на технологичния индекс Nasdaq Composite. Тревогите около бъдещето на автомобилната компания General Motors, както и спада на цените на жилищата, държаха инвеститорите под напрежение през цялата сесия.

Най-старият борсов показател Dow Jones IA се понижи с 2,1% до 8300,02 пункта след разочароващия завършек на аукциона на петгодишни държавни ценни книжа на обща стойност 35 млрд. долара. Чрез емисията на нови облигации американското правителството финансира своите разходи, които значително се увеличиха през последната година със задълбочаването на икономическата криза.

По-широкият S&P 500 загуби 1,9% до 893,06 пункта, а Nasdaq Composite отчете спад от 1,1% до 1731,08 пункта. Двата индекса успяха да изплуват на положителна територия в началото на сесията, водени от новината за ръста в продажбите на съществуващи жилища в САЩ през април.

Акциите на компаниите от потребителския сектор и търговията на дребно се понижиха чувствително, след като стана ясно, че печалбата на световния лидер в продажбите на офис консумативи Staples намалява с една трета за тримесечието до 2 май.

Разпродажбите се ускориха, след като доходността на десетгодишните държавни ценни книжа достигна най-високата си стойност за последните шест месеца от 3,74%. Когато търсенето от страна на инвеститорите е слабо, доходността на държавните ценни книжа се покачва, а цената им се понижава.

По-рано през деня кредиторите General Motors отхвърлиха предложението да получат 10% дял в капитала на компанията в замяна на техния дълг от 27 млрд. долара. По този начин вероятността General Motors да банкрутира се повиши още повече.

Другата автомобилна компания Chrysler, която обяви фалит в края на април, ще разбере през тази седмица дали може да отдели най-добрите си звена, които да обедини в нова компания, предаде CNN.

Финансовият сектор също пострада силно, след като стана ясно, че броят на проблемните банки се увеличава до 305 за първите три месеца на годината. Това е най-високото ниво от 1994 г. досега. Данните на Федералната корпорация по депозитни застраховане показаха още, че печалбата на финансовия сектор в САЩ възлиза на общо 7,6 млрд. долара за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още