fallback

Европейският съюз се кани да затяга банковите регулации

ЕК иска да създаде Европейски съвет за систематичен риск, който ще оценява стабилността на финансовата система

23:00 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторните органи в Европейския съюз може да получат правомощия, които им дават възможност да се налагат над решенията на националните финансови регулатори. Това предвижда плана за затягане на банковата регулация в Европа, който има за цел да предотврати грешките, които доведоха до сегашната икономическа криза.

Европейската комисия иска да предостави на общоевропейските регулаторни органи правото да се намесват в политиката на местните власти, предаде New York Times. Те ще могат да разрешават конфликти между регулаторните органи на отделните страни, които касаят дейността на международните финансови институции.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу сега е моментът да се вземе съвместно решение за финансовата регулация. Великобритания се противопоставя на подобна стъпка с аргумента, че след като правителствата финансират своите закъсали финансови институции, техните собствени регулаторни органи трябва да имат последната дума при евентуални спорове.

Планът на Европейската комисия предвижда създаването на Европейски съвет за систематичен риск, който ще оценява стабилността на финансовата система и ще наблюдава рисковете, които застрашават икономиката.

Членовете на този съвет ще бъдат избрани измежду състава на националните централни банки и ще се ръководят от президента на Европейската централна банка. Заместник-председателят на съвета ще бъде избран измежду 11-те европейски страни, които не използват еврото, каквато е Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още