fallback

Печалбата на Staples се стопява с една трета

Печалбата на най-голямата верига за продажба на офис консумативи в света Staples намалява до 143 млн. долара, или 20 цента на акция, за тримесечието приключило на 2 май

20:59 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на най-голямата верига за продажба на офис консумативи в света Staples се стопява с една трета през тримесечието приключило на 2 май. Свиването на потреблението на големите клиенти, и особено на разходите за скъпи консумативи, е основната причина за влошаването на финансовия резултат.

Нетната печалба възлиза на 143 млн. долара, или 20 цента на акция, за разглежданото тримесечие, в сравнение с 212 млн. долара, или 30 цента на акция, преди една година. Приходите се увеличават с 19% на годишна база до 5,82 млрд. долара, предаде Wall Street Journal.

Ако се изключи ефекта от придобиването на конкурента Corporate Express продажбите на Staples отчитат годишен спад от 15,6 на сто. Най-силно намаляват постъпленията от търговията на едро със средните и големите компании. В същото време приходите от продажбите на дребно се подобряват в сравнение с предходното тримесечие.

Пазарните очаквания бяха за малко по-голяма печалба от 21 цента на акция и приходи от 5,85 млрд. долара. Продажбите в САЩ и Канада спадат с 13%, след като се изключи ефекта от придобиването на Corporate Express. Много от местните компании бяха принудени да оптимизират своите разходи в променените икономически условия.

Фалитът на веригата за продажба на електроника Circuit City позволява на Staples да увеличи дела си на пазара на компютърни услуги. Staples може да спечели и от закриването на повече от 100 търговски обекта на главния си конкурент Office Depot.

Акциите на Staples поевтиняват с близо 1% до 20,20 долара за акция по време на днешната борсова сесия на Nasdaq. От началото на годината книжата на лидера в продажбите на офис консумативи са поскъпнали с близо 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още