fallback

Американските банки са спечелили 7,6 млрд. долара през първото тримесечие

Резултатът е много по-добър от загубата от 36,9 млрд. долара за последните три месеца на 2008

19:56 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските банки успяват да подобрят значително своите финансови резултати през първите три месеца на годината. Финансовата индустрия реализира печалба, главно благодарение на силните резултати от дейността на няколко от най-големите финансови институции, предаде Wall Street Journal.

Федералната корпорация по депозитно застраховане съобщи, че общата печалба на американските банки възлиза на 7,6 млрд. долара за първите три месеца на тази година. Финансовият резултат е по-слаб, в сравнение със същото тримесечие на 2008 г., но е много по-добър от загубата от 36,9 млрд. долара, която индустрията отчете за последните три месеца на миналата година.

Състоянието на финансовия сектор остава незадоволително. За това свидетелства новото увеличение на броя на проблемните банки, който достига 305 за разглежданото тримесечие. Това е най-високата бройка на закъсали кредитни институции за последните 15 години. Тревожна е и тенденцията на увеличение на стойността на просрочените заеми във всички клиентски сегменти.

Това загатва, че банковият сектор в САЩ все още е изправен през сериозни изпитания и качеството на активите продължава да бъде сериозен проблем. Данните на Федералната корпорация по депозитно застраховане показват, че две от всеки три банки са увеличили провизиите си за загуби, в резултат на което провизиите на сектора като цяло достигат близо 61 млрд. долара през първото тримесечие.

Въпреки това, съотношението между провизиите и необслужваните кредити намалява до 66,5%, в сравнение със 74,8% за последното тримесечие на миналата година. Това е най-ниското ниво на показателя за последните 17 години.

Финансовите институции бяха принудени да намаляват таксите за обслужване на отпуснатите кредити, за да облекчат тяхното изплащане. Въпреки това, стойността на кредитите просрочени с поне 90 дни се увеличава до близо 60 млрд. долара. Най-голям дял сред проблемните кредити имат ипотечните заеми.

Фалитите на 21 банки през първото тримесечие стопява капитала на фонда за защита на потребителските депозити до 13 млрд. долара, в сравнение със 17,3 млрд. долара в края на 2008 г. Федералната корпорация по депозитно застраховане взе мерки и в края на миналата седмица реши да въведе нова такса за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още