fallback

Русия купува облигации на МВФ за 10 млрд. долара

Решението е част от плана средствата на фонда да бъдат увеличени с 500 млрд. долара

15:01 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия възнамерява в скоро време да купи облигации на Международния валутен фонд (МВФ) за 10 млрд. долара, е съобщил днес вицепремиерът и министър на финансите на страната Алексей Кудрин, цитиран от РИА Новости. 

Кудрин е припомнил, че на срещата на Г-20 в Лондон е взето принципно решение да се увеличат средствата на МВФ с 500 млрд. долара, с цел подпомагане на страните, пострадали от икономическата криза.

По думите на Кудрин за участие в увеличението на средствата на МВФ вече са изразили становище редица страни от Европейския съюз. От своя страна „МВФ е предложил редица финансови инструменти, които биха били изгодни за страните, които изразят готовност да му предоставят заемни средства за поддръжка на нуждаещите се страни”, допълва Кудрин.

Руският финансов министър е пояснил, че след консултации с МВФ Русия е уточнила при какви условия и в какви финансови инструменти на МВФ да вложи средства в условията на криза.

Алексей Кудрин е посочил, че смята облигациите на МВФ за много надеждни и ликвидни, така че те може да се приравнят със златно-валутните резерви или с облигации, в които могат да се влагат златно-валутни резерви, именно затова се очаква скоро руското правителство да вземе решение за закупуване на облигации на МВФ за 10 млрд. долара. Самата финансова операция ще бъде извършена от централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още