fallback

Кои държави успяват да удържат топ кредитен рейтинг въпреки кризата?

18 страни имат най-високата оценка според S&P, сред тях са офшорните зони Остров Ман и Гърнси

14:34 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната криза постави на изпитание всички държави в света и донесе сериозни трудности. Това накара рейтинговите агенции да преразгледат оценките си за платежоспособността на някои страни и клубът на притежаващите топ рейтинг започна да намалява. В настоящия момент едва 18 държави от целия свят имат оценка ААА на своите задължения, пише немското издание на Financial Times.

Еврозоната – Австрия, Франция, Германия, Холандия и Люксембург

След като няколко от членовете на еврозоната изгубиха своя топ рейтинг, в съюза останаха едва пет държави с оценка на държавния дълг ААА.

В Австрия се очаква бюджетният дефицит да възлезе на 4,7 на сто от БВП през 2010 година. Основният проблем пред Австрия според повечето специалисти се крие в огромните експозиции към региона на Централна и Източна Европа, откъдето могат да изникнат неприятни изненади.

Специалистите очакват доста по-висок дефицит във Франция – 8,3 на сто от БВП, тъй като властите въвеждат редица разходи за подкрепа на икономиката. В Германия ситуацията е сходна и анализаторите предричат догодина бюджетният дефицит да достигне 5,9 на сто от БВП.

По малко по-различен начин стои въпросът с Люксембург, тъй като въпреки регулациите на ЕС, херцогството запазва статута си на данъчен рай.

„Другата Европа“ - Великобритания и Швейцария

Рейтингът на Великобритания вече беше поставен под наблюдение, като засега е сигурно, че той ще остане ААА поне до парламентарните избори догодина. Британският бюджет обаче понася значителни удари, като се очаква държавният дълг да се изравни с целия брутен вътрешен продукт.

В Швейцария основният проблем са двете водещи банки – UBS и Credit Suisse, които пострадаха силно заради кризата. Въпреки това обаче статутът на швейцарския франк като валута-убежище вероятно ще помогне за преодоляване на трудностите.

Скандинавските държави – Дания, Финландия, Швеция, Норвегия

Регионът се очертава като най-стабилен от гледна точка на държавен бюджет и възможности за реакция на кризата. В Дания например има и ипотечна криза и криза на пазара на труда. Въпреки това обаче икономиката е достатъчно силна и се очаква още от догодина отново да започне да се генерира ръст.

Доброто представяне на Норвегия пък може да бъде отдадено на огромните запаси от петрол, които позволяват на страната да има стабилни приходи дори в условията на криза.

Като цяло скандинавските страни могат да се посочат за пример по провеждане на финансова политика преди и по време на кризата. Интересен факт е, че нито една страна от региона не членува в еврозоната.

Екзотичните държави

Гърнси – малък остров, превърнат във финансов център. Офшорна зона, където са регистрирани хиляди фирми, търсещи спокойствието на данъчния рай. Една от малкото дестинации, чиито рейтинг изобщо не се поставя под съмнение.

Остров Ман, който е разположен в Ирландско море, също е известен като една от най-атрактивните офшорни дестинации, ползващи се с прозвището „данъчен рай“.

Лихтенщайн – данъчният оазис в сърцето на Европа. Въпреки острите критики към дейността на офшорните центрове, Лихтенщайн едва ли скоро ще промени подхода си за набиране на капитали, което означава, че рейтингът ААА ще бъде запазен за дълго.

САЩ

Америка има топ рейтинг, който според мнозина е преувеличен. Към настоящия момент обаче липсва информация за официални притеснения пред платежоспособността на американското правителство. Това позволява на страната да има най-високата оценка, макар да се очаква, че бюджетният дефицит ще скочи до 12,9 на сто от БВП още тази година.

Канада

Силният коз на страната се оказва това, че въпреки близостта си до САЩ, банките са се въздържали от поемане на рискови експозиции и участие в пазара на високорискови инструменти. Това поставя Канада в доста добра ситуация, а очакванията са, че бюджетният дефицит няма да надхвърли 2,3 на сто от БВП.

Австралия

Тихоокеанската държава попадна под силен натиск от страна на кризата, но благодарение на силните си позиции в предишните години успява да запази рейтинга си. Проблемите обаче поставят известни опасения за бюджетния дефицит, който се очаква да достигне до 4,9 на сто от брутния вътрешен продукт догодина.

Сингапур

Все по-силната роля, която играе страната като финансов център на Азия, помага за доброто състояние на държавния бюджет. Очаква се икономиката на страната да се свие с цели 10 на сто тази година, но въпреки това бюджетният дефицит се очаква да бъде около 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още