fallback

Американското правителство ще увеличи дела си в General Motors до 70%

Днес е последният ден, в който кредиторите трябва да решат дали искат акции в преструктурираната фирма в замяна на своя дълг

09:49 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американското правителство ще увеличи своя дял в закъсалия автомобилен производител General Motors до 70%. Това означава, че държавата ще трябва да направи солидни инвестиции в General Motors, който да позволят на компанията да се преструктурира успешно, предава CNBC.

Тези инвестиции може да достигнат 50 млрд. долара. Ръководството на General Motors заяви по-рано през този месец, че се нуждае от поне още 30 млрд. долара, за да приключи с реорганизацията. Загубата за първото тримесечие на годината възлезе на 5,98 млрд. долара.

Профсъюзът на Обединените автомобилни работници ще получи 17,5-процентен дял в капитала на General Motors. Правителството предложи на необезпечените кредитори 10% дял в компанията в замяна на техния дълг.

Обезпечените облигационери, на които General Motors дължи около 6 млрд. долара, ще бъдат с предимство в случай на фалит. След тях идва редът на американското правителство. Последни остават необезпечените кредитори, които са собственици на дълг за 27 млрд. долара.

Днес е последният ден, в който кредиторите трябва да вземат окончателно решение дали са съгласни с предложението да получат акции в преструктурираната компания в замяна на своя дълг.

Техният отказ би се превърнал в голям удар за General Motors и би предизвикал фалита на компанията, която е най-големият производител на автомобили в САЩ и най-старият представител на индекса Dow Jones IA.

Досега General Motors е получила финансова помощ от държавата на стойност 19,4 млрд. долара и ще има нужда от още 7,6 млрд. долара след 1 юни, за да покрие текущите си разходи. В събота стана ясно, че компанията е получила още един заем от правителството за 4 млрд. долара.

Акциите на General Motors поевтиняха рязко, след като компанията бе принудена да прекрати договорите с дилърите, затвори заводи и съкрати десетки хиляди служители. На 12 май книжата на General Motors поевтиняха до 1 долар за акция, което е най-ниската цена от 1933 г. досега. Вчера книжата на General Motors завършиха сесията почти без промяна до 1,44 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още