fallback

Македония все по-близо до безвизови пътувания в ЕС

Според доклад на ЕС само Македония от всички страни в Западните Балкани е изпълнила всички необходими условия за тази цел

18:06 | 26.05.09 г.

Македония получи най-добрата оценка за изпълнениe на условията за безвизови пътувания в Европейския съюз от всички кандидат членки от Западните Балкани, показа доклад на Европейската комисия, представен пред страните членки на съюза.

Според документа, цитиран от Euobserver, само Македония е изпълнила всички необходими условия, за да може нейните граждани да получат разрешение да пътуват в ЕС без виза.

Критериите, поставени от комисията, включват сигурност на документите, нелегална миграция, публичен ред и сигурност, външни отношение и фундаментални права.

Черна гора и Сърбия са изпълнили повечето от критериите, но и двете са постигнали напълно само целевите показатели за сигурността на документите.

Албания и Босна и Херцеговина получиха най-ниска оценка по всички изисквания и не изпълняват напълно никой от предписаните показатели, се казва в доклада. Косово не е включена в оценяването.

Актуализираният доклад на комисията е предшестван от друг, представен на държавите членки през ноември, и от последваща серия от мисии на ЕК, проведени между януари и март тази година.

Сега предстои страните членки да представят пред комисията позицията си относно доклада, след което ЕК ще отсъди крайната си оценка.

Към днешна дата хърватите са единствените граждани на Западните Балкани, които могат да пътуват без виза в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още