fallback

Икономиката на Русия се свива с 10,5% през април

За първите четири месеца на годината икономиката на страната отчита спад с 9,8% на годишна база

14:50 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Русия намалява с 10,5% на годишна база през април, предаде Риа новости. За първите четири месеца на годината икономиката на страната се свива с 9,8 на сто.

Заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач не пропусна да наблегне, че спадът през април се забавя в сравнение с предишните месеци. Икономиката на Русия отчете спад от 9,5% на годишна база през първите три месеца на годината, което е най-силното понижение за последните 15 години.

Андрей Клепач допълни, че правителството очаква руската икономика да се свие с 6-8% през тази година, а бюджетният дефицит да възлезе на 9% от БВП.

Най-тежко върху икономиката ще се отрази спадът на активността в строителния сектор, който може да достигне до 20% на годишна база. Намаляването на данъчните постъпления, инвестициите и продажбите на дребно също ще окаже негативно влияние.

Положителното търговско салдо на Русия се свива с 50% на годишна база през април до 7,5 млрд. евро. Стойността на износа намалява с 44,1%, а вносът се свива с 46,1% в сравнение с април миналата година. Излишъкът по търговското салдо възлиза на 27,3 млрд. долара за периода януари – април.

Вчера руският президент Дмитрий Медведев заяви, че очаква бюджетният дефицит да се свие до около 7% от БВП през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още