fallback

Азиатските индекси затвориха с понижения

Новините за ракетните тестове в Северна Корея направиха инвеститорите още по-предпазливи

12:40 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите на азиатските фондови пазари останаха предпазливи за втори пореден ден. Повечето национални индекси се понижиха под натиска на високите пазарни оценки на компаниите в региона. Ракетните тестове в Северна Корея ден след извършването на ядрени опити също допринесоха за низходящите движения на котировките.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific остава почти без промяна при ниво от 99,36 пункта. Пазарната оценка на включените в него компании е една от най-високите в света и надвишава 40 пъти тяхната печалба и 1,4 пъти счетоводната им стойност, по данни на Bloomberg.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,4% до 9310,81 пункта, въпреки че японското правителство повиши своята оценка за икономиката и вече очаква забавяне на икономическия спад. Инвеститорите в Токио предпочетоха да приберат своите печалби след вчерашното повишение на борсовите индекси.

Южнокорейският борсов индекс Kospi потъна с 2,1% до 1372,04 пункта, поради тревожните новини около провеждащите се в Северна Корея военни упражнения и ядрени опити. Най-силно поевтиняват акциите на компаниите, които изнасят продукция за Северна Корея. Вчера Kospi се понижи с повече от 6%, след поредната провокация от страна на военният режим в Северна Корея, който обяви, че е провел тестове с ядрени ракети.

Печатните медии в Корейската народнодемократична република, известна повече като Северна Корея, предупредиха днес, че чуждестранните плавателни съдове не бива да навлизат във водите по западното крайбрежие на страната поради тестването на военни ракети.

В Хонконг търговията също приключи на отрицателна територия, след като повишенията в акциите на компаниите от недвижимия сектор не успяха да компенсират спада на финансовите книжа. Hang Seng завърши сесията със спад от 0,8% до 16991,56 пункта.

В Нова Зеландия NZX 50 отчете спад от 0,2%, след като стана ясно, че положителното салдо по търговия баланс на страната намалява близо два пъти до 276 млн. новозеландски долара през април. Понижението на търговския излишък се обуславя от значителния спад на износа със 7% на месечна база, който е съпроводен от много по-малък спад на вноса.

От всички индекси в региона единствено австралийският S&P/ASX200 успя да приключи сесията с по-значително повишение в размер на 1,4% до 3788,4 пункта. Вчера местните индекси се понижиха под тежестта на финансовите книжа, след като регулаторните органи в страната отмениха забраната за къси продажби на финансови акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още