fallback

Норилск Никел с първа годишна загуба от 11 години

Компанията отписа активи за 4,7 млрд. долара, включително мини и заводи извън Русия

21:37 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската компания Норилск Никел – най-големият производител на този метал в света, отчете първата си годишна загуба от поне 11 години, след като отписа активи за 4,7 млрд. долара, включително мини и заводи извън Русия, съобщи Bloomberg.

Компанията е загубила 449 млн. долара за 2008 г. спрямо чиста печалба от 5,33 млрд. долара година по-рано. Отписванията включват активи на стойност 2,48 млрд. долара, придобити, когато Норилск купи канадската LionOre Mining International Ltd.

Продажбите на Норилск са намалели с 18 на сто до 14 млрд. долара.

Норилск сключи споразумение за закупуването на LionOre за 6 млрд. долара през май 2007 г. През този месец никелът се търгуваше на рекордното ниво от 51 800 долара за метричен тон на борсата за метали в Лондон. Оттогава металът е поевтинял с 65 на сто.

Норилск произвежда също така и около половината от паладия в света. Цената на ценният метал е паднала с 48 на сто през изминалата година.

Руската компания купи LionOre, за да има достъп до технологията й Activox, чрез която се подпомага производството на метали от нискокачествена руда, както и за да получи мини в Австралия, Южна Африка и Ботсвана. През юни Норилск спря проекта Activox в Ботсвана, тъй като не бил изгоден икономически.

През февруари от Норилск обявиха, че африканското им подразделение оперира на практика без печалба, а миналата седмица стана ясно, че руската компания може да продаде австралийските си мини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още