fallback

ABN Amro загуби 886 млн. евро през първото тримесечие

Основен източник на отрицателния финансов резултат са звената, които са в процес на прехвърляне към Royal Bank of Scotland

17:20 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Холандската финансова група ABN Amro NV, която бе национализирана от правителството в края на миналата година, отчете загуба от 886 млн. евро за първото тримесечие на годината. Основен източник на отрицателния финансов резултат са звената, които са в процес на прехвърляне към Royal Bank of Scotland, предаде Ройтерс.

Предшественикът на ABN Amro NV – ABN Amro Holding, реализира нетна печалба в размер на 3,6 млрд. евро за първите три месеца на 2008 г.

Консорциум, включващ Royal Bank of Scotland, Banco Santander и Fortis, закупи ABN Amro през 2007 г. за 70 млрд. евро. Холандското правителство се намеси и национализира местните звена на ABN Amro през октомври 2008 г. срещу 16,8 млрд. евро. Това се наложи, след като белгийската Fortis за малко не банкрутира през миналата година. Британското правителство на свой ред придоби 70% в Royal Bank of Scotland, за да я спаси от несъстоятелност.

В момента в ABN Amro тече процес на разделение на звената, придобити от холандското правителство, и тези, закупени от Royal Bank of Scotland. То трябва да приключи по законен път до края на годината. По този начин ще се обособи нова компания, контролирана от холандското правителство, на име ABN Amro Bank NV, а звената, прехвърлени към Royal Bank of Scotland, ще се преименуват на Royal Bank of Scotland NV.

ABN Amro заяви, че звената, закупени от Royal Bank of Scotland, са генерирали загуба от 928 млн. евро по време на разглежданото тримесечие. Отписването на активи и кредитните загуби са основен източник на лошия финансов резултат.

Същевременно дейностите на ABN Amro, които са собственост на холандското правителство и са насочени предимно към банкиране на дребно, са донесли печалба от 87 млн. евро в сравнение с 226 млн. евро преди една година. ABN Amro отдава разликата на по-малките приходи от лихви и по-големите загуби по лоши кредити.

Миналата седмица ABN Amro заяви, че възнамерява да съкрати 4-5 хил. служители и да намали разходите си с 1,3 млрд. евро чрез сливането с Fortis Bank Nederland. Тази интеграция е следващата стъпка в плана на правителството, след като приключи разделението с Royal Bank of Scotland. Правителството има за цел да слее двете банки и след това да приватизира финансовата група през 2001 г., за да я предпази от нестабилността на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още