fallback

ОИСР отчита рекорден за последните поне 40 години икономически спад

Брутният продукт на страните от организацията се е свил с 4,2 на сто на годишна база през първото тримесечие

16:06 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са отчели рекорден за последните поне 40 години икономически спад, показват съвкупните данни на членовете на организацията.

През първото тримесечие на 2009 година е отчетено свиване на БВП на организацията в размер на 2,1 на сто спрямо последното тримесечие на миналата година и 4,2 на сто на годишна база. Подобни слаби данни не са отчитани никога от създаването на подобна статистика през 1969 година, пише австрийският вестник Die Presse.

За последните три месеца на миналата година е извършена корекция на данните за ОИСР, които бяха представени по-рано. Така се оказва, че общият икономически ръст е възлязъл на 2 на сто на годишна база, а не както бе съобщено – на 1,5 на сто. При това най-слабо се е представила Япония със спад от 4 на сто.

На годишна база през последните три месеца на миналата година е измерен спад от 1,7 на сто, което е доста над първоначалните данни за свиване на икономиката с 1,1 на сто. Най-значителен е бил спадът отново в Япония – 9,1 на сто. Икономиката на Германия се е свила с 6,9 на сто, а тази на САЩ – с 2,6 на сто, показват ревизираните резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още