fallback

Руската безработица достигна най-високото си ниво от десетилетие

Продажбите на дребно в страната се понижават значително, което очертава сериозното положение на руската икономика

14:32 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Русия е достигнала рекордна за последното десетилетие стойност, като броят на хората без работа е достигнал цели 7,7 млн. души през април. Това означава, че 10,2 на сто от цялата работна сила в страната е останала без работа, пише Wall Street Journal.

От края на лятото около 3 млн. души са изгубили своята работа в резултат на кризата, в която изпадна Русия заради острия спад в цените на петрола и проблемите на кредитния пазар, които затрудниха значително намирането на средства за инвестиции и развитие.

В петък руската статистика разпространи данни за спад на продажбите на дребно през април в размер на 5,3 на сто на годишна база. Това е третото поредно понижение на показателя след девет поредни години на растеж. Ситуацията в Русия изглежда още по-негативна и заради спада от 17 на сто в индустриалното производство.

Днес на борсата в Русия основният индекс RTS отбелязва минимален ръст от 0,01 на сто до 1 013,46 пункта. Въпреки кризисното положение бенчмаркът е сред първите, ако не и единствен в света, с ръст от над 100 процента от своето дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още