fallback

Barclays ще разширява звеното си за сливания и придобивания в Европа

Английската финансова група Barclays предвижда да привлече 65 нови служители в европейското си звено за сливания и придобивания

11:05 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Английската финансова група Barclays предвижда да привлече 65 нови служители в европейското си звено за сливания и придобивания. Третата по големина банка във Великобритания се стреми да се превърне в един от световните лидери на този конкурентен пазар и за тази цел ще измести фокуса на дейността си, който досега беше насочен главно към операциите с облигации, заеми и валути.

Звеното за инвестиционно банкиране Barclays Capital ще наеме от 30 до 40 нови служители в Италия, Германия и Франция, и още 15-25 във Великобритания. Около 30 банкери в Barclays Capital, които са бивши служители на ABN Amro, ще се концентрират върху сливанията и придобиванията в Централна и Източна Европа. Други 15 служители, отново предимно от ABN Amro, ще работят върху азиатския регион.

След като Barclays Capital закупи звеното за инвестиционно банкиране на Lehman Brothers в Северна Америка, английската финансова група застана на пето място по стойност на реализирани придобивания в САЩ, съгласно данни на Bloomberg. По този показател Barclays Capital се намира на 21-во място в Европа, където операциите на Lehman Brothers бяха закупени от японската инвестиционна компания Nomura Holdings.

Европейската класация в сектора на сливанията и придобивания се оглавява от швейцарската банка Credit Suisse, следвана от Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley и JPMorgan. Barclays Capital е съдействала за реализацията на придобивания за около 7,7 млрд. щатски долара в Европа през тази година, което е равнозначно на пазарен дял от 3,5 на сто. Това включва и продажбата на собственото й звено за управление на активи iShares на инвестиционния фонд CVC Capital Partners за 4,37 млрд. долара.

В САЩ Barclays Capital бе съветник на фармацевтичната компания Pfizer при придобиването на Wyeth срещу 64 млрд. долара. Това е най-голямото придобиване от началото на тази година. Друга голяма сделка с участието на Barclays Capital бе продажбата на телефонни линии от американската телекомуникационна компания Verizon на Frontier Communications за 5,25 млрд. долара.

Финансовата група Barclays се справя самостоятелно с последствията от икономическата криза и отчете ръст на печалбата от 15% за първото тримесечие до 1,37 млрд. паунда. Банката избегна получаването на финансова помощ от държавата чрез продажбите на акции и активи, чрез които успя да покрие кредитни загуби и отписвания на стойност 18,6 млрд. долара. В същото време повечето големи американски конкуренти на банката получиха финансова инжекция от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още