fallback

Прецедент – стачка в ЕЦБ

Заетите в централната банка на еврозоната ще протестират срещу промени в пенсионните схеми

10:55 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Служителите в Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха намерения за първи стачни действия в историята на институцията. Причината е протест срещу планираните промени на пенсионните схеми на работещите в ЕЦБ, а организатори са Международната и Европейската организации на заетите в публичния сектор.

Стачката ще се състои на 3 юни и ще продължи точно 90 минути. Моментът е избран нарочно, тъй като тогава във Франкфурт се събират ръководителите на ЕЦБ. За тази дата е насрочено заседанието за определяне на лихвения процент в еврозоната за юни и протестиращите смятат, че ще получат нужното внимание.

Като цяло работещите в европейските институции се смятат за добре заплатени и радващи се на висока сигурност за работното си място служители, пише FT. Стачката обаче показва ясно напрежението, съществуващо в ЕЦБ относно пенсионните планове, тъй като според ръководителите на институцията действащите в момента разпоредби ще доведат до голям недостиг на средства.

Предложените промени, които са били обявени в петък, предвиждат увеличаване на вноските както на служителите, така и на самата ЕЦБ. Очаква се да бъдат променени и механизмите за изчисление на бонуси и да бъдат ограничени възможностите за по-ранно пенсиониране на служителите.

В официалната позиция на протестиращите се казва, че служителите на ЕЦБ отказват да плащат цената за грешки, допуснати при разработването на пенсионните програми. Освен това към ръководителите на институцията е отправено обвинение, че служителите не са били активно привлечени в процеса на преговори относно планираните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още