fallback

Петролът остава над 61 долара в азиатската търговия

Цената на петрола започна седмицата с понижение поради очакванията, че ОПЕК няма да намали квотите на производство

09:19 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна седмицата с понижение под натиска на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да намали квотите на производство по време на срещата си на 28 май.

Днешното поевтиняване е подхранено и от поскъпването на щатската валута след новината, че в Северна Корея успешно е бил проведен ядрен тест.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,6% до 61,30 долара за барел, а петролът тип „Брент“ - с 0,7% до 60,37 долара за барел в часовете на азиатската търговия.

Международните петролни борси в Ню Йорк и Лондон ще бъдат затворени днес поради честването на Деня на загиналите във войните в САЩ и официалния банков празник във Великобритания.

Петролните фючърси с доставка през юли поскъпнаха с 1% до 61,67 долара за барел в края на петъчната сесия в Ню Йорк. По този начин седмичното поскъпване на американския лек суров петрол възлезе на 8,2 на сто.

В същото време Брентът поскъпна с 1,4% до 60,78 долара за барел на борсата в Лондон, което е най-високото ниво на затваряне от началото на ноември миналата година.

Алжирският петролен министър Шакиб Халил заяви в неделя, че очаква черното злато да поскъпне до 70 долара за барел през следващата година. Това е ценовото ниво, което позволява да се инвестира в ново производство, предаде Dow Jones.

Петролът поевтиня от рекордните 147 долара за барел през юли миналата година до 32 долара за барел през декември, след което ОПЕК понижи производството, за да подкрепи цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още