fallback

Щатският пазар отново на кръстопът в очакване на ключови данни

Тази седмица трябва да бъдат публикувани важни показатели за състоянието на жилищния пазар и потребителското доверие

08:12 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският фондов пазар е на кръстопът и данните за състоянието на икономиката вероятно ще трябва да дадат посока на настроенията. През последната седмица борсовите индекси загубиха своята положителна инерция и сега е важно накъде ще поеме пазарът. Борсовата седмица в САЩ обаче ще започне утре, тъй като днес в страната е почивен ден, през който ще бъдат чествани жертвите от Втората световна война.

Миналата седмица борсовата търговия се водеше без особено ясна посока, като основните индекси Dow Jones и S&P 500 се повишиха съответно с 0,1 и 0,5 на сто. Повод за това даде предупреждението, че Великобритания може да изгуби топ кредитния си рейтинг, тъй като държавният дълг расте стремително.

Позитивните настроения отслабнаха и заради опасенията, че ръстът на индексите от март насам вече е прекомерен и не се дължи на фундаментални причини, показващи промяна в състоянието на щатската икономика, коментира АР.

Тази седмица ключовите показатели за американската икономика отново идват от жилищния сектор и потребителското доверие, като се очакват данните за продажбите на жилища през април. Освен това пазарите са в очакване на новини около състоянието на автомобилния гигант General Motors, който има срок за реорганизация до 1 юни и ако не го спази ще трябва да обяви банкрут.

На европейския пазар тази седмица също основните събития ще бъдат свързани с жилищния сектор и доверието. Утре трябва да бъдат публикувани данните за потребителското доверие в Германия и на Острова, както и ежемесечните данни за цените на британските жилища. Във вторник ще бъдат публикувани и данните за текущата сметка на еврозоната, а в петък и индексът на потребителските цени за май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още