fallback

Сега е моментът за инвестиции във вино

Бързо растящия интерес към луксозните вина в развиващите се икономики като Китай, Русия, Индия и Бразилия предоставя добра възможност за всеки колекционер в дългосрочен план

18:52 | 23.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Колекционирането на вино може да бъде не само удоволствие, но и доходоносна инвестиция. Дейвид Уайнщайн разполага с над 1000 каси вино, предимно червено Бордо, и подобно на всички инвеститори следи внимателно тенденциите на своя пазар.

През последните осем месеца цените на луксозните вина са се понижили с 20-40 процента. Когато има толкова големи колебания колекционерите имат няколко възможности: да ги пренебрегнат, да започнат да пият или просто да купуват повече, пише New York Times.

Повечето експерти-колекционери, включително мениджърите на фондовете за инвестиции във вино и на аукционните къщи смятат, че моментът е добър за вложение в качествени вина. Въпреки че цените паднаха през последните четири месеца на 2008 г., сега се наблюдава известна стабилизация.

Ето защо сега е време да се действа, особено ако сте колекционер на вино и искате да попълните скъпите пропуски във вашата колекция. Най-големите корекции засегнаха именно най-луксозните вина, чиито цени скочиха рязко по време на бума на инвестиционния интерес към виното през последните няколко години. Това включва вина като Château Margaux, Mouton Rothschild, Latour и други.

В допълнение към по-ниските цени, наличността на желаните реколти е много по-добра, особено за младите вина от реколта 1982 г. и след това. Все пак вложенията в качествени вина са все още трудно достъпни, защото цените остават в диапазон от няколко стотин до десетки хиляди долара за бутилка.

Вината могат да се търгуват и под формата на инвестиционни фючърси. Това са финансови инструменти, чрез които се продават вина преди да са били бутилирани, главно с цел бъдещо спекулиране.

Един от водещите световни показатели за цените на виното е индексът LIV-EX 100, който следи пазарната цена на 100 от най-продаваните луксозни вина. От началото на годината индекса отчита ръст от 4,1%, но в сравнение с миналата година той се понижава със 17,2%,

Антъни Максуел, който работи на борсата за електронна търговия с луксозни вина LIV-ех предупреждава, че вложението във вино е рисковано начинание и не бива да надвишава 10% от портфейла на инвеститора. Той допълва, че инвестицията в този пазар не си заслужава, ако е на стойност по-малка от 50 хил. долара.

Оборотът на този пазар става все по-голям и вече надхвърля 3 млрд. долара. Бързо растящия интерес към луксозните вина от страна на развиващите се икономики като Китай, Русия, Индия и Бразилия предоставя добра възможност за всеки колекционер в дългосрочен план.

Китайските колекционери например правят все по-големи разходи за качествено вино, което се приема като символ за престиж. Голямата разлика между пазара на луксозни вина в Китай и този на Запад се състои в това, че местните инвеститори предпочитат да консумират своята инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 23.05.09 г.
fallback
Още от Свят виж още