fallback

Китай може да преувеличава данните за БВП

Икономическите анализатори отдавна се съмняват в достоверността на китайските статистически данни

16:41 | 23.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Част от скорошния оптимизъм на световните финансови пазари се базира на убеждението, че фискалните стимули в Китай работят успешно и растежът на брутния вътрешен продукт може да достигне таргета на правителството от 8% през тази година.

Някои икономисти обаче подозират, че цифрите разкрасяват реалното състояние на икономиката, и Пекин ще докладва 8% ръст на БВП независимо от действителността, пише The Economist.

Икономическите анализатори отдавна се съмняват в достоверността на китайските данни и някои от тях смятат, че растежът на БВП е бил надценен по време на предишните две икономически кризи.

Икономиката на Китай расте със средно 7,7% на година по време на азиатската финансова криза от 1998-99 г., съгласно официалните статистически данни. Икономистът Томас Роуски от университета в Питсбърг е на друго мнение по този въпрос. Като използва алтернативни измерители на икономическата активност, в това число производството на енергия, въздушния транспорт и вноса, той изчислява, че процентът на растеж е бил 2% в най-добрия случай.

Други икономисти смятат, че неговите изчисления са прекалено песимистични. Артур Крьобер от Dragonomics, изследователска фирма със седалище в Пекин, оценява растежа на БВП на около 5% годишно през 1998-99 г. Най-големите отклонения между официалните данни и тези на Dragonomics се наблюдават през 1989 г., когато в Китай имаше политически протести. Съгласно официалните данни БВП е нараснал с над 4% през разглежданата година, докато изчисленията на Dragonomics показват икономически спад от 1,5%.

Данните за китайската икономика през първото тримесечие на тази година накараха икономистите да се съмняват, че правителството отново използва старите трикове. Според официалните данни БВП нараства с 6,1% на годишна база през първото тримесечие. В същото време производството на електроенергия намалява с 4% в сравнение с първите три месеца на миналата година. Промишленото производство от своя страна се увеличава с 16%, което не е много съвместимо със спада в производството на енергия.

Историческите данни показват, че БВП и производството на електроенергия почти винаги са се движили в една посока. В момента разликата между двата показателя е по-голяма от всякога. Като се има предвид колко е чувствителна китайската статистика от настроенията на политическата власт, не е изключено данните за БВП да са били украсени.

Недоверието по отношение на официалните данни става причина базираната в Лондон изследователска фирма Capital Economics да създаде собствен измерител на икономическата активност в Китай. Той включва производството на електроенергия, вътрешните товарни обеми, карго трафика на пристанищата, пътническите превози и строителните площи в процес на изграждане.

Той показва, че растежът на БВП се е забавил до 4% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Въпреки това не бива да се забравя, че този индикатор следи най-вече промишления сектор и изключва близо две пети от икономиката, в това число сектора на услугите, който се разраства все по-бързо.

Националното статистическо бюро в Китай не публикува тримесечни данни за БВП, а само промяната на годишна база. Това също кара икономистите да се съмняват в данните. Притеснителен е и фактът, че ревизиите на БВП винаги са в посока нагоре.

Все пак китайското статистическо бюро е подобрило значително своите методи за събиране на данни през последните години, като разширява техния обхват по отношение на сектора на услугите. През май Пекин въведе нови санкции за длъжностните лица, които преиначават статистика.

Все пак истинската проверка за истинността на данните се състои в готовността на самото правителство да публикува политически неудобни икономически данни. Защото колкото повече очи са насочени към Китай и колкото по-решаващо значение придобиват икономическите постижения на страната за останалата част на света, толкова по-трудно ще бъде за длъжностните лица да изопачават данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още