fallback

Започна национализация и на финансовата индустрия във Венецуела

Правителството увеличава дела си на пазара на банкови услуги до 20% чрез покупката на местното звено на Banco Santander

11:57 | 23.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Венецуелският президент Уго Чавес продължава да увеличава дела на държавата във финансовия сектор, предаде Wall Street Journal. Правителството ще заплати 1 млрд. долара на испанската банка Banco Santander, за да придобие местното й звено Banco de Venezuela.

Покупката на Banco de Venezuela ще даде на Уго Чавес директен достъп до банкирането на дребно. Това е един от малкото сектори на икономиката, където държавата все още няма доминираща роля и ще помогне на президента да преследва своята социалистическа програма.

Banco de Venezuela е четвъртата по размер на своите активи търговска банка във Венецуела и разполага с близо 300 клона в страната. Чрез нейната покупка правителството увеличава дела си на пазара на банкови услуги до 20%.

Отвореността на венецуелската икономика я направи силно уязвима от свиването на търговията в световен мащаб и поевтиняването на петрола през последната година. В резултат на това се стигна до национализация на компании от различни сектори.

Приходите на страната от износ на петрол намаляват наполовина през последните 12 месеца. Това доведе до въвеждането на закон, който позволява на правителството да национализира активи, собственост на компаниите, които обслужват добива на петрол в страната.

В момента повечето сектори на икономиката се намират под закрилата на държавата, в това число енергийния, добивния, телекомуникационния и земеделския сектор. Правителството закупи няколко компании от хранителната промишленост и възнамерява да поеме контрол върху операциите на американската фармацевтична компания Pfizer в страната.

Banco Santander преговаряше с частна венецуелска банка за продажбата на Banco de Venezuela срещу 1,4 млрд. долара. Правителството обаче се намеси в преговорите и ги спечели, при това на по-ниска цена. Все пак акционерите на Banco Santander изпитаха облекчение от новината и книжата на испанската финансова група поскъпнаха с 3% на фондовата борса в Ню Йорк.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още