fallback

Тимъти Гайтнър ще прави промени във възнагражденията на Wall Street

Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява да обвърже заплащането на мениджърите на финансовите компании с реалните резултати от дейността им

19:36 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър призова за съществена промяна в начина, по който се заплаща труда на мениджърите на финансовите компании, предаде Bloomberg. 

Администрацията на американския президент Барак Обама възнамерява да обвърже тяхното заплащане с реалните резултати от дейността на компанията към средата на юни.

Според Тимъти Гайтнър практиките за възнаграждение на труда на компаниите на Wall Street е много порочна. Големите бонуси в края на годината са окуражавали много от мениджърите да вземат твърде рискови решения и това е допринесло за възникването на сегашната финансова криза.

За да се предотвратят подобни проблеми в бъдеще трябва да се създадат подходящи стандарти за регулация, чрез които регулаторните органи да могат да поддържат стабилността на финансовата система.

Финансовият министър на САЩ смята, че кредитирането е все още трудно достъпно, а лихвените проценти са прекалено високи за голяма част от икономическите агенти. Според него това ще се промени постепенно, след като компаниите и потребителите успеят да намалят нивото си на задлъжнялост до по-разумни нива.

Той е притеснен от възможността част от банките, които са били финансирани от държавата, да не успеят да върнат навреме дължимите суми. Това зависи в най-голяма степен от тяхната способност да привлекат капитал от частните инвеститори.

По-рано през седмицата Тимъти Гайтнър заяви, че един долар от капитала на американските банки може да генерира заеми на стойност до 8 долара. Финансовото министерство на САЩ обаче няма да кара банките да увеличават размера на отпуснатите кредити, като условие за изплащане на дълга към държавата.

Правителството на САЩ е предоставило близо 300 млрд. долара финансова помощ на около 600 американски банки и други финансови институции през последната половин година. Средствата бяха отпуснати в рамките на програмата за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, която бе одобрена от Конгреса миналата година.

Част от кредитните институции, в това число Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, вече подадоха молба за изплащане на своя дълг към държавата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още