fallback

Щатските индекси поеха нагоре

Борсовата сесия започна с волатилни движения на основните индекси и ниски обеми на търговия

18:18 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ започна с волатилни движения на основните индекси, които се колебаха в двете посоки в ранните часове на търговията. Изтъргуваните обеми остават ниски преди началото на дългия уикенд. В понеделник фондовите пазари в САЩ ще бъдат затворени поради честването на Деня на загиналите във войните.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA се покачва с 0,6% до 8345,58 пункта деветдесет минути след началото на търговията. По-широкият S&P 500 също добавя 0,6% до 893,63 пункта. Най-слабо се покачва индексът, който обединява компаниите на борсата Nasdaq - Nasdaq Сomposite. Той се увеличава с 0,4% до 1702,14 пункта.

Dow Jones IA отстъпи в рамките на четири от последните пет борсови сесии, но все пак успява да се движи с повишение от близо 1% за седмицата, благодарение на силното рали в понеделник.

В началото на сесията котировките се покачиха, подкрепени от новината, че финансовите институции са заемали по-малко средства от фонда за спешно кредитиране на Федералния резерв. Среднодневната стойност на заемите, които търговските банки са получили, намалява до 38,2 млрд. долара за седмицата до 20 май, в сравнение с 39,9 млрд. долара за предишните седем дни.

В същото време инвестиционните банки не са кандидатствали за кредити през разглеждания период, което не се е случвало от началото на септември миналата година, предаде AP. Финансовите институции заплащат 0,5% лихва върху отпуснатите от Федералния резерв средства.

Инвеститорите приветстваха и изненадващата печалба на Sears, който е един от най-големите търговци на дребно в САЩ. Производителите на облекло Gap и Aeropostale също зарадваха приятно пазарите със своите финансови резултати.

По-рано днес бе обявен най-големият банков фалит от началото на годината. Най-голямата банка във Флорида BankUnited бе закрита, което ще коства на Федералната корпорация по депозитно застраховане 4,9 млрд. долара. Това се превръща в най-скъпия банков фалит след този на калифорнийската IndyMac през миналата година. Това е 34-та финансова институция, която се закрива от началото на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още