fallback

Производителите на желязо във Венецуела преминават в държавни ръце

Национализирайте сектора за железни брикети, няма нищо за обсъждане, е заявил президентът Чавес в телевизионна реч

11:42 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Венецуела Уго Чавес е наредил да бъдат национализирани компании за производство на желязо, съобщи Ройтерс.

Чавес, който вече национализира много от големите промишлени предприятия във Венецуела, е посочил сред компаниите, които ще преминат в ръцете на държавата, производители на железни брикети.

„Национализирайте сектора за железни брикети, няма нищо за обсъждане“, е заявил Чавес в телевизионна реч, в която е обявил и увеличаване на заплатите на хиляди работници и същевременно намаляване на заплащането на ръководители.

Засегнати от решението ще бъдат компаниите Comsigua, Orinoco Iron и Matesi, заедно с местното подразделение на производителя на стоманени тръби за петролната индустрия Tenaris.

Сред акционерите на Comsigua са японските групи Kobe Steel, Mitsui и Sojitz. Голяма част от производството на желязо в региона се изнася за Азия, Европа и САЩ.

Общо компаниите произвеждат милиони тонове желязо годишно. Някои от тях от дълго време са раздирани от спорове с работниците.

За две години Чавес намали частния сектор във Венецуела, национализирайки големите компании в петролния сектор, производството на електричество и цимент, както и основния завод за стомана в страната - Sidor.

През последните седмици тази съдба сполетя и по-малки компании, предлагащи услуги на петролния сектор, както и местните операции на щатския гигант в хранителната промишленост Cargill.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още