fallback

Газпром полека-лека размива идеята на „Набуко“

Целта на газопровода е ЕС да има алтернатива на Русия, Газпром обаче завързва тесни връзки със страните, на които се разчита за газ по новата тръба

11:38 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Казахстан се е обърнал с молба към Газпром да бъде сключен договор между тях за транзит на природен газ, така че страната да може да продава директно на европейските потребители 10-15 млрд. куб. м газ годишно, като Русия в случая се явява като транзитна страна в евентуалната сделка.

Това пише вестник „Комерсант”, позовавайки се на източници, запознати с хода на вчерашната работна визита в Казахстан на премиера Владимир Путин и срещата му с президента Нурсултан Назарбаев. Сега казахският газ изцяло се изкупува от Газпром на руската граница. Казахстан е поискал и преминаване изцяло към пазарни условия при търговията с природен газ между двете страни. В замяна азиатската страна е обещала подкрепа за редица политически инициативи на Русия.

Към момента 6-7 млрд. куб. м газ Русия изкупува от Казахстан на цени, основаващи се на европейското ценообразуване, други 3 млрд. куб. м са по цени с 20% отстъпка.

Според участник в преговорите, цитиран от руската медия, Газпром се е съгласил да премине изцяло на пазарни цени при покупката на газ от Казахстан, но „за преки продажби на казахски газ за Европа и дума не може да става”.

От Газпром са пояснили, че всъщност газът на границата се изкупува от дъщерната на Газпром немска компания ZMB GmBH, така че Казахстан може да счита, че продава синьото гориво на страна от Европейския съюз (ЕС). Освен това, „ако все пак Казахстан иска да продава допълнителни количества газ, то могат да го продават на Китай”, са допълнили от Газпром.

Казахстан е една от трите азиатски страни (заедно с Туркменистан и Азербайджан), които се считат за основни източници на природен газ за газопровода „Набуко”. Наскоро излезе и съобщение, че е възможно Русия да изкупи целия газ и на Азербайджан, което, ако се случи, би поставило под въпрос осигуряването на газ и съответно строителството на един от основните енергийни проекти на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още