fallback

GMAC ще получи 7,5 млрд. долара заем от американското правителство

По този начин държавата получава мажоритарен дял от капитала на банковия холдинг

10:55 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовото министерство на САЩ ще предостави 7,5 млрд. долара заем на банковия холдинг GMAC. По този начин делът на държавата във финансовата институция, която доскоро бе изцяло собственост на автомобилната компания General Motors, може да се увеличи до 50%.

Инвестицията включва 4 млрд. долара, които ще се отпускат като заеми за търговските представители и клиенти на банкрутиралия в края на април производител на автомобили Chrysler. Останалите 3,5 млрд. долара ще се използват за заздравяване на капиталовата база на GMAC.

Финансовото министерство възнамерява също така да конвертира своите преференциални акции за 884 млрд. долара в обикновени. По този начин държавата ще получи мажоритарен дял от 35,4% от капитала на кредитната институция. Този дял може да достигне 50%, в случай че загубите от отпуснатите кредити продължават да стопяват капитала на банковия холдинг.

GMAC получи и разрешение от Федералната корпорация за застраховане на депозитите да продава облигации, обезпечени с кредити, които са застраховани от корпорацията. В рамките на това споразумение финансовата компания може да емитира ценни книжа на стойност 7,4 млрд. долара.

GMAC получи и разрешение да разшири обхвата на своите кредитни функции по отношение на General Motors. През миналата година компанията е предоставяла финансиране за 75% от дилърите на автомобилната компания.

След като се регистрира като банков холдинг през декември, GMAC получи 5 млрд. долара заем по линия на програмата за освобождаване от проблемните активи. В замяна финансовото министерство получи преференциални акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още