fallback

Fitch: Банките в Китай поемат прекомерни рискове

Стремежът към кредитиране като опит за подпомагане на плановете на правителството крие опасности, предупреждава агенцията

09:28 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в Китай започват да действат прекалено рисково, предупредиха от агенцията за кредитен рейтинг Fitch. През последните месеци финансовите институции в страната кредитират активно, опитвайки се да подпомогнат правителството в стремежа за стимулиране на икономиката.

През първите четири месеца на 2009 година китайските банки са раздали като кредити 5,2 трлн. юана (762 млрд. долара), водени от правителствената програма за насърчаване на инвестициите в икономиката на страната.

„Стремежът към краткосрочни печалби може да доведе до прекомерна склонност за поемане на риск от страна на банките, особено в сектора на корпоративното кредитиране, което би могло да доведе до материални загуби в банковите портфейли“, предупреждават от Fitch, предава ВВС.

От тримесечния доклад на централната банка на Китай също става ясно, че пред банките стоят рискове, ако темповете на кредитиране се запазят. Поради тази причина регулаторните органи ще изискват информация за какво точно се използват банковите кредити и, ако трябва, ще бъдат взети корективни мерки, твърдят от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още