fallback

Британски служители изгониха от работа полски колеги чрез стачка

В знак на солидарност с колегите си от терминала South Hook, неофициални протестни действия обявили и хиляди работници от други промишлени предприятия

16:25 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Работниците в най-големия терминал за втечнен газ в Европа са прекратили стачните си действия, стартирали заради недоволството от наемането на служители чужденци, след като е било постигнато споразумение с ръководството, съобщи Ройтерс.

В знак на солидарност с колегите си от британския терминал South Hook в Уелс, неофициални протестни действия бяха обявили и хиляди работници от други промишлени предприятия, включително една рафинерия и електроцентрали.

Стачката е започнала, след като 200 служители на договор в терминала South Hook обвинили холандската фирма Hertel в нарушаване на трудово споразумение, тъй като на работа са били наети полски работници вместо местни жители.

От Hertel са се съгласили незабавно да уволнят 40 работници поляци и да потърсят за длъжностите британци.

„Когато първоначално набирахме служители за проекта не можахме да намерим квалифицирани местни хора за попълване на позициите, но сега ни увериха, че има на разположение много кандидати", посочват от компанията.

В нито един от заводите не са били нарушени доставките на енергия вследствие на краткотрайните стачни действия. През януари работници от енергийния сектор пак протестираха срещу наемането на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още