fallback

Икономиката на Сингапур се сви с 14,6% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на града-държава отчете тримесечен спад от 14,6% и годишен спад от 10,1%

10:25 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Сингапур отчете тримесечен спад от 14,6% през първите три месеца на годината, предаде AP. Икономиката на страната бе силно засегната от рязкото свиване на активността в производствения и финансовия сектор в началото на годината.

Данните на Министерството на търговията се оказаха малко по-добри от предварителните прогнози, което загатва, че състоянието на двата сектора се е подобрило през март. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт намалява с 10,1 на сто.

През април правителството прогнозира спад на икономиката с 19,7% на тримесечна и 11,5% на годишна база отчитайки предварителните данни от януари и февруари. За цялата година правителството очаква отрицателен растеж на БВП в размер на 6-9%. Износът, с изключение на горивата, който генерира около 60% от БВП, може да намалее с 10-13% на годишна база.

Производството намалява с 28% на годишна база, а финансовите услуги – с 8,2% в рамките на разглежданото тримесечие. Понижението е по-слабо в сравнение с предварителните прогнози на правителството. Износът, с изключение на горивата, намалява с 26 на сто, в резултат от свиването на международната търговия.

Икономиката на островния град-държава се сви с 16,4% на тримесечна база през последното тримесечие на 2008 г. Това е най-силният тримесечен спад на БВП от обявяването на независимост от Малайската федерация през 1965 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още