fallback

Поскъпването на петрола подкрепи щатските индекси

Цената на петрола достигна шестмесечен връх

18:08 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борсови индекси започнаха днешната сесия с повишения, след като цената на петрола достигна шестмесечен връх, а финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви пред Конгреса, че програмата за освобождаване от проблемните активи ще стартира през следващите шест седмици, предаде CNBC.

Един час и половина след началото на търговията индексът на сините чипове Dow Jones IA се покачва с 0,9% до 8549,88 пункта. Широкият индекс S&P 500 добавя 1,4% към стойността си до 920,41 пункта. Nasdaq Composite, който включва всички компании листнати на борсата Nasdaq, се увеличава най-силно – с 1,5% до 1760,96 пункта.

Най-силно поскъпват книжата на компаниите от енергийния сектор, след като цената на американския лек суров петрол трайно проби нивото от 61 долара за барел. За това помогнаха данните на Енергийното министерство в САЩ, които показаха, че петролните резерви на страната намаляват с 2,1 млн. барела за седмицата до 15 май.

Това е второ поредно седмично понижение на нефтените запаси на най-големия потребител на енергия в света. Пазарните очаквания бяха за по-малък спад в размер на 1,3 млн. барела. За предходната седмица запасите намаляха с 4,7 млн. барела, поради свиването на вноса на петрол в страната.

Финансовите компании също се представят много добре, подкрепени от новината, че Bank of America е набрала 13,47 млрд. долара чрез продажбата на акции. Най-голямата по размера на своите активи щатска банка трябва да събере общо 33,9 млрд. долара, за да отговори на изискванията на регулаторните органи след резултатите от стрес-теста.

По-късно днес Комитетът за парична политика към Федералния резерв ще публикува доклад от последната си среща, в който ще се съдържат очакванията за развитието на икономиката през следващите месеци.

Веригата магазини за продажба на дребно Target съобщи, че печалбата за първото тримесечие отчита спад от 7% до 69 цента на акция, в сравнение със 75 цента преди една година. Финансовите резултати на шестата по големина верига за търговия на дребно в САЩ се оказаха по-добри от пазарните очаквания, в резултат на което акциите й поскъпват с близо 6% до 44,35 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още