fallback

Жалба на дребни инвеститори доведе до обиски в три френски банки

Миналата седмица срещу инвестиционната банка Natixis е подадена жалба заради публикувана грешна финансова информация

17:46 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската полиция е обискирала офисите на банката Natixis и собствениците й Banques Populaires и Caisses d'Epargne по-рано днес в рамките на разследване, започнало миналата седмица след жалба от дребни инвеститори, съобщи Ройтерс.

От Banques Populaires и Caisses d'Epargne, които водят преговори за сливане, и от инвестиционната банка Natixis са отказали коментар.

Парижката прокуратура започна разследване на Natixis, след като дребни инвеститори са подали жалба, в която обвиняват банката, че е публикувала неверни финансови данни и е подала заблуждаваща информация към пазара.

Заедно Banques Populaires и Caisses d'Epargne притежават над 70 на сто от Natixis, която поиска няколко пъти капиталови инжекции от тях. Това доведе до исторически загуби за двете банки за 2008 г. Проблемите на Natixis се дължат на отписвания на активи вследствие на кредитната криза.

Франсоа Перол, зам.-ръководител на администрацията на президента Никола Саркози, беше назначен начело на двете сливащи се банки, след като Саркози прецени, че ситуацията в Natixis е достатъчно сериозна за намеса на държавата.

Според подадената жалба публикуваната от Natixis погрешна информация е довела до рязък спад в цената на акциите на банката, който е засегнал много дребни инвеститори.

Проектозакон за сливането на Banques Populaires и Caisses D'Epargne ще бъде гласуван в сряда от долната камара на френския парламент, след което през юни се очаква да бъде разгледан от Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още