fallback

Стартъп по време на рецесия

За някои сега е идеалният момент за започване на бизнес, други са по-скоро принудени от обстоятелствата. Всички се надяват, че вървят по пътя на Disney, McDonalds и Proctеr&Gamble

17:05 | 19.05.09 г.

Какво е общото между Disney, McDonalds, Burger King, Proctеr and Gamble, Johnson and Johnson и Microsoft? Освен че в момента са световноизвестни компании с присъствие в редица държави и огромни по размер продажби, обединява ги и фактът, че бизнесът на всички тях е започнат по време на рецесия или депресия.

Вероятно водени от идеята, че, ако се следва примерът на изброените по-горе гиганти, сега е идеалният момент за предприемачество, нараства броят на консултантите и интересуващите се от консултации за стартиране на бизнес.

Така наречените стартъпи (от англ. start-up, или едва прохождащ бизнес) са във фокуса, по информация на BBC, на все повече семинари във Великобритания. Около 40 кандидат-предприемачи участват на един такъв в Лондон и получават ясно послание – „Не позволявайте на лошите икономически заглавия в новините да ви откажат“.

Повечето от хората на семинара не се стремят да създадат нови мултинационални корпорации. Те са доста уверени обаче, че идеите им могат да успеят дори и в текущите условия.

Една от присъстващите например иска да научи повече за стартирането на бизнес, който да предлага CV-та на завършващите училище. Тя е сигурна, че конкретно за нейната идея сега е най-подходящият момент, защото повече хора си търсят работа.

Рецесията предизвиква рязко увеличение на интереса към стартиране на малък бизнес на Острова. Хора, останали наскоро без работа и получили обезщетение заради съкращението си, се стичат на семинари, за да научат как да почнат.

Конкретно този семинар е организиран от Business Link in London, финансирана от правителството организация, която осигурява безплатни бизнес съвети. Само в рамките на този месец има три такива семинара спрямо два за цялата минала година. Всички места са резервирани.

„В сравнение с миналата година има около 25% увеличение на запитванията от хора, които искат да почнат собствен бизнес“, казва Стивън Уолкър, мениджър в организацията. „Хората имат някаква идея от години, но сега получават обезщетение заради съкращението и смятат да използват парите, за да я реализират“, допълва той.

По думите му най-странната идея е била на фитнес инструктор, който иска да разнася уредите си из офисите в Лондон, за да могат хората да тренират и на обяд, без да трябва да излизат от офиса.

Различни индикатори за степента на активност при стартирането на бизнес дават окуражителни знаци с оглед на влошаващата се икономическа обстановка.

Данни на асоциацията на британските банкери (BBA) за „малките фирми, които създават нови банкови връзки“ отчитат 142 500 такива за първото тримесечие на 2009. За същия период на миналата година броят е бил 142 700. Предвид влошаващите се икономически условия тази статистика се счита за силно окуражителна.

„Виждаме, че секторът на стартиращия бизнес е по-гъвкав, отколкото очаквахме. Това е така, защото обикновено започва много малък и ако му трябват финанси, ги набавя от приятели и роднини. Когато започнат да получават поръчки, решава да търси заем“, обяснява Стив Купър, управляващ директор на Barclays Local Business. Данните на BBA сочат увеличение от 5% на кредитирането на малък бизнес през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Получаването на кредит обаче може да е трудна задача, а освен това само половината от изпълнените с надежда днес стартиращи компании ще функционират и след две-три години, предупреждава Купър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още