fallback

Цената на петрола скочи над 60 долара

Юнските петролни фючърси, които изтичат днес, поскъпват с 1,53% до 60,50 долара за барел по време на азиатската търговия

09:21 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола проби нивото от 60 долара за барел в часовете на днешната азиатска търговия. В понеделник котировките се качиха с близо 5%, подкрепени от новините за заплахата от блокада на африканските петролни доставчици от страна на нигерийските военни сили. 

За възходящото движение на цената допринесе и закриването на звеното за производство на бензин на най-голямата петролна рафинерия в североизточните щати Sunoco.

По време на днешната електронна търговия на петролната борса в Ню Йорк, юнските петролни фючърси поскъпват с 1,53% до 60,50 долара за барел. Това е най-високото ценово ниво за последните шест месеца и се обуславя частично и от изтичането на юнските петролни контракти днес.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с 2,69 долара, или 4,8%, и приключи вчерашната търговия при ниво от 59,03 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне на ноември миналата година досега, предаде Bloomberg. От началото на годината петролните фючърси са поскъпнали с над 32%.

Пазарните анализатори очакват втори пореден седмичен спад на петролните резерви на САЩ за седмицата до 15 май в размер на 1,75 млн. барела, след като през миналата седмица те намаляха с 4,7 млн. барела до 370,6 млн. барела. Петролните запаси може да продължат да намаляват, след като вносът на суровината в САЩ, който е най-големият енергиен потребител в света, се понижава по данни на енергийното министерство в САЩ.

Барел петрол тип „Брент“ се търгува срещу 59 долара по време на електронната търговия на международната петролна борса в Лондон. Това прави поскъпване от 0,9% за деня.

Вчера петролните фючърси с доставка през юли поскъпнаха с 2,49 долара, или 4,4%, за да приключат търговията при 58,47 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 10 ноември досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още