fallback

Търсенето на парите на излъганите от Мадоф може да се влачи с години

Засега ликвидаторът е открил само около 1 млрд. долара, които ще бъдат разпределени между измамените клиенти – малка част от общо 65 милиарда

19:23 | 18.05.09 г.

Пет месеца след разкритието за мащабната измама, организирана от Бърнард Мадоф, малка част от парите на жертвите му е намерена и изглежда все по-вероятно, че търсенето на липсващите милиарди по света ще се влачи с години, пише Ройтерс.

Засега назначеният от съда ликвидатор е открил само около 1 млрд. долара, които ще бъдат разпределени между измамените клиенти – малка част от общо 65 милиарда.

Ликвидаторът Ървинг Пикард намекна обаче, че засилва усилията да намери повече пари - лъч надежда за жертвите, ако тези средства изобщо могат да бъдат проследени и разпределени между тях. На този относително ранен етап от разследването на Пикард обаче не е ясно дали това е възможно.

Юридическите спорове може да траят години, особено сложните съдебни битки в щатския съд за банкрутите относно това дали някои инвеститори, които са изтеглили парите си, трябва да бъдат принудени да компенсират други, коментира Ърл Колсън, адвокат в юридическата кантора Arent Fox LLP във Вашингтон.

Той казва, че Пикард не само проследява доларите, които инвеститорите си депозирали или теглили през годините, за да реши кой трябва да бъде накаран да върне пари, но и че ликвидаторът също разработва юридически казуси относно това дали някои инвеститори са знаели за измамата.

„Въпросът не е само кой е вложил или изтеглил, става въпрос за мотиви“, обяснява Колсън.

През последните седмици Пикард заведе дела срещу няколко хедж фонда и други големи инвеститори, като изисква те да върнат общо 10,1 млрд. долара „фиктивна печалба“, които са получили от Мадоф.

Пикард твърди, че опитни инвеститори като базирания в Калифория мениджър Станли Чейс, създателя на нюйоркски хедж фонд Езра Меркин и филантропа от Флорида Джефри Пикауър „са знаели или трябва да са знаели“, че постоянната висока възвръщаемост от Мадоф е неправдоподобна.

Ликвидаторът е наел адвокати в Гибралтар, Каймановите острови и на други места, които да участват в проследяването на парите от Bernard L. Madoff Investment Securities LLC в Ню Йорк и Madoff Securities International Ltd в Лондон. Пикард казва, че е възможно да бъдат предприети юридически действия и срещу роднини на Мадоф.

71-годишният Мадоф, който се призна за виновен през март по 11 обвинения, включително измами с ценни книга и пране на пари, е в затвора и може да бъде осъден на доживотен затвор на 29 юни.

Според юристи жертвите на Мадок не трябва да се надяват на бързо решение.

Самият Пикард не дава пояснения колко време според него ще отнеме работата му, въпреки че изглежда ясно, че се надява да уреди някои спорове, вместо да се занимава с дълги съдебни процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още