fallback

Европейските акции с 55% по-скъпи от щатските

Пазарната оценка на компаниите в Европа, както и цената на опциите за защита срещу загуби продължават да се покачват

16:32 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции са вече с 55% по-скъпи от американските, след като пазарната оценка на компаниите в Европа, както и цената на опциите за защита срещу загуби продължават да се покачват.

Пазарната оценка на европейските компании, включени в индекса Dow Jones Stoxx 600, стана 22,3 пъти по-висока от годишната им печалба в края на миналата седмица. Най-силното двумесечно рали на борсовия измерител за последните десет години стана причина за силното покачване на съотношението между пазарната цена (P) на акциите в състава му и тяхната печалба (E).

За сравнение, стойността на коефициента P/E за щатския индекс Standard & Poor’s 500 възлиза на 14,4. И двата индекса са се повишили с повече от 28% от началото на март, благодарение на спекулациите за икономическо възстановяване. Междувременно разликата в техните коефициенти P/E достигна най-високото си ниво от 2003 г. досега, показва проучване на Bloomberg.

Коефициентът P/E на S&P 500 достигна рекордната за последните три години стойност от 17,7 през май 2008 г., след което се понижи с близо 20% до 14,4 със задълбочаването на икономическата криза.

В рамките на същия период съотношението P/E за DJ Stoxx 600 се повиши с близо 72% до сегашната стойност от 22,3. Стойността на коефициента цена-печалба за DJ Stoxx 600 надхвърли тази на S&P 500 на 26 февруари, когато британското правителство увеличи своите гаранции за финансови активи. Това накара анализаторите да увеличат своята оценка за печалбите на европейските компании и да коригират надолу своите прогнози за САЩ.

В рамките на изминалата седмица Dow Jones Stoxx 600 загуби 3,2% от стойността си до 202,92 пункта и по този начин ограничи печалбата си от началото на годината до 2,3%. Междувременно S&P 500 се понижи с 5% и увеличи загубата си от началото на годината до 2,3%. И двата индекса са се понижили с повече от 43% от рекордно високите нива от средата на 2007 г.

Компаниите в състава на S&P 500, които успяват да реализират по-добри финансови резултати от предварителните прогнози, са два пъти повече от тези, които са отчели по-лоши резултати. Същевременно печалбите на повечето западноевропейски компании не успяват да отговорят на пазарните очаквания.

Имплицираната волатилност, която е ключов измерител на разликата между премиите по опциите за покупка и продажба на акции, се повиши с 11,3 пункта за опциите върху DJ Euro Stoxx 50 в полза на опциите за продажба. Това е най-голямата разлика между премиите по опциите за покупка и продажба от октомври миналата година досега.

Същевременно разликата между премиите по същите опции върху щатския индекс S&P 500 възлиза на 5,1 пункта. И двете изчисления се базират на имплицираната волатилност по контрактите, които изтичат след 30 дни, и които се търгуват с 5% над или под текущата стойност на индексите.

Основна причина за по-високата имплицирана волатилност при европейския индекс станаха очакванията на запитани от агенцията анализатори, че европейската икономика ще продължи да се свива поне още една година, докато американската ще започне да се възстановява в края на 2009 г.

Проучването показва, че пазарът очаква щатската икономика да се свие с 2,7% за цялата 2009 г., в сравнение с 3,25% спад в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още