fallback

UBS планира да увеличи заплатите на старшите банкери с 50%

По този начин компанията ще се опита да задържи служителите с ключови роли

10:21 | 16.05.09 г.

Европейската банка с най-големи загуби от финансовата криза - UBS AG, планира да увеличи заплатите на старшите банкери със средно 50%, за да предотврати нежелани реакции от орязването на бонусите, съобщиха източници, запознати със ситуацията, цитирани от Bloomberg.

Увеличение на заплатите ще получат основно управляващите директори в подразделенията за инвестиционно банкиране на банката.

През януари UBS намали бонусите със 78 на сто, след като за 2008 г. отчете най-голямата загуба в корпоративната история на Швейцария. Под натиск от правителството банката трябваше да свие разходите за заплати, след като получи спасителна помощ от държавата.

Управляващите директори в компанията към момента получават между 190 хил. и 250 хил. долара на година като основна заплата, казва Джейсън Кенеди, специалист по човешки ресурси. Изпълнителните директори и останалите ръководни длъжности получават от 150 хил. до 200 хил. долара, добавя той.

За да задържат старшите банкери, от UBS са заделили 900 млн. швейцарски франка (811 млн. долара) за бонуси за следващите три години съгласно план, който обвързва компенсацията с по-дългосрочната рентабилност на компанията. Изплащането на бонусите ще се осъществи при условие, че банката и звеното, в което работи служителят, са на печалба и банката не се нуждае от допълнително помощни средства от държавата, съобщиха от UBS през февруари.

„Винаги е имало увеличение на заплатите при инвестиционното банкиране на UBS, противоположно на цикъла на пазара, за да се запазят служители на ключови позиции”, се казва в съобщение на компанията. „Компаниите от всички индустрии, в това число и банкирането, използват подобни практики, за да защитят бизнеса си в трудни времена”.

UBS натрупа загуби от над 53 млрд. долара и се наложи на привлече над 33 млрд. свеж капитал от инвеститори, сред които и швейцарското правителство. За първото тримесечие компанията отчете загуба от 1,98 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още