fallback

Банките не успяха да изведат европейските борси твърдо „на зелено“

Сред най-лошо представилите се сектори бяха някои от тези, които се смятат за най-малко уязвими към икономическите тенденции

20:53 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Barclays поведе европейския банков сектор нагоре през последната сесия за седмицата, съобщи MarketWatch.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,6% до 202,89 пункта, като банките бяха най-силно представящите се. Днешният ръст обаче не успя да компенсира спада от предишните сесии и за седмицата индексът пада с около 3%.

Френският CAC-40 се повиши с 0,4% до 3169,05 пункта. На обратния полюс бяха немският DAX 30, който загуби 0,2% до 4731,50 пункта, и британският FTSE 100, който отчете понижение с 0,3% до 4348,11 пункта.

Излезлите днес икономически данни показаха рекорден спад на германската икономика през първото тримесечие. Еврозоната като цяло е отчела свиване също с рекордните 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината.

Все пак водещите индикатори показаха растеж наскоро и инвеститорите се надяват, че най-лошото е свършило благодарение на усилията на правителствата да подпомогнат икономиките.

Акциите на Deutsche Bank се повишиха по време на днешната сесия с 3,7%, а тези на Societe Generale - с 2,6%. Книжата на Barclays добавиха 5,8%, след като финансовата институция обяви, че има изразен интерес към звеното й за управление на активи Barclays Global Investors. Евентуална сделка може да е в размер на 10 млрд. долара или повече.

Сред най-лошо представилите се днес сектори бяха някои от тези, които се смятат за най-малко уязвими към икономическите тенденции, като производителите на храни и лекарства. Поевтиняването на акциите на Novartis с 1,2% натежа на фармацевтичния сектор, книжата на Nestle загубиха също 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още