fallback

Британски министър подаде оставка заради скандал с държавни средства

Шахид Малик е разследван по обвинения, че е плащал наем за жилище под пазарните цени

20:30 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският заместник-министър на правосъдието Шахид Малик оставка заради разследване по обвинения, че е плащал наем за жилище под пазарните цени. Така той става най-високопоставеният служител, замесен до момента в нарастващ скандал за злоупотреба със средства, пише Ройтерс.

Премиерът Гордън Браун е поискал от независимия съветник по проблемите на кабинета Филип Мауер да разследва обвиненията срещу Малик, отправени във вестник Daily Telegraph.

"В очакване на изхода от спешното разследване Шахид Малик ще се оттегли от министерския си пост", е заявил говорител на Браун.

В страната растат споровете относно привилегиите на политиците, което води до вълна от недоволство, насочено срещу всички партии, но най-вече лейбъристите на Браун, които са на власт от 1997 г. насам.

В четвъртък по обвинения в злоупотреба с разходите им един депутат беше отстранен от управляващата партия, а висш съветник на лидера на опозиционната консервативна партия Дейвид Камерън напусна поста си.

Според Daily Telegraph Малик е използвал над 23 хил. паунда от парите на данъкоплатците миналата година за къщата си в Лондон, като в същото време е наемал къща с три спални в избирателния си район Йоркшир за по-малко от 100 паунда на седмица, което е под пазарните цени.

Според Малик той е следвал правилата за разходи на управляващите и обвиненията на Telegraph са неверни.

Филип Мауер ще трябва да установи дали Малике нарушил правилата на кабинета, като не е обявил, че плаща наем под пазарните цени. Разследването ще продължи няколко дни.

Проучване на общественото мнение, публикувано също днес, показва рекордно ниска популярност за лейбъристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още