fallback

Рекорден спад за немската икономика през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3,8% спрямо последните три месеца на 2008 г. и с 6,9% на годишна база

09:31 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Низходящият тренд в немската икономика продължи да се засилва през първото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3,8% спрямо последните три месеца на 2008 г., което е най-силният тримесечен спад от началото на изчислението на показателя през 1970 г. досега.

Предварителните данни на Федералния статистически офис са тревожни и защото показват, че икономиката на страната се свива за четвърто поредно тримесечие.

Тримесечните данни за брутния вътрешен продукт, които са съобразени със сезонните колебания и броя на работните дни, показаха спад от 0,5%, 0,5% и 2,2% съответно за второто, третото и четвъртото тримесечие на 2008 г.

Свиването на икономиката през първото тримесечие надхвърли пазарните очаквания за понижение от 3 на сто. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт се понижава с 6,9 на сто при годишен спад от 1,8 на сто през предходното тримесечие.

Стойността на произведените в икономиката стоки и услуги се понижава главно под влияние на силния спад в износа и капиталовите разходи. По-голямата част от компонентите на БВП отчитат намаление, с изключение на потребителските и правителствените разходи, които регистрират леко повишение.

След данните за силния спад на немската икономика през първото тримесечие еврото поевтиня рязко с 0,3% спрямо щатския долар. Към 9:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3591 долара в сравнение с 1,3633 долара преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още