fallback

Ведро настроение на американския пазар

Ръстове отбелязаха търговските, финансовите и технологичните компании

23:27 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският пазар отбеляза повишения напук на данните за резкия скок на молбите за помощи при безработица и подсилен от изненадващо стабилните резултати на компаниите от сектора на търговията.

Малко преди началото на сесията търговската верига Wal-Mart обяви нетна печалба в размер на 3,02 млрд. долара за тримесечието до 30 април, което се оказа без промяна спрямо съответния период на предходната финансова година и съгласно очакванията на анализаторите. Акциите на компанията се движеха зигзагообразно по време на сесията и в крайна сметка затвориха с повишение от 0,04 на сто.

Ръстове отбелязаха и книжата на веригата Kohl's (+2,8%), която оповести 10% спад в печалбата си за тримесечието, или по-малко от пазарните прогнози. Нетният резултат на компанията възлезе на 137 млн. долара, или 45 цента на акция.

Модната верига Urban Outfitters също изненада пазара с по-малко понижение на печалбата си и акциите й поскъпнаха с 1,93 на сто.

В резултат на ръстовете по позициите на някои търговски компании S&P Retail Index нарасна с 0,3% до ниво от 315,20 пункта.

Широкият S&P 500 добави 1,04 на сто до 893,07 пункта.

За ведрото настроение на борсата помогнаха и финансовите акции, а също и технологичните компании. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, няма фундаментално нова причина за повишения оптимизъм, а по-скоро някои пазарни участници желаят да се завърнат на пазара, който показва признаци на възстановяване през последните два месеца. Още повече че негативните новини за безработните американци отпреди сесията не успя да доведе до спадове, което вдъхна увереност на пазарните играчи.

Dow Jones Industrial Average приключи търговията с повишение от 0,56% до 8331 пункта, а Nasdaq Composite нарасна с 1,5% до 1689 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 14.05.09 г.
fallback
Още от Свят виж още