fallback

Португалия иска двойно по-малко имигранти

За 2009 г. португалските власти казват, че са готови да посрещнат 3800 нови имигранти извън ЕС спрямо 8600 през 2008 г.

23:00 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Португалия реши да намали повече от наполовина броя на новите имигранти, идващи от държави извън Европейския съюз, които страната ще приеме през тази година. Като причина се посочва влошената икономическа ситуация, предава АФП.

За 2009 г. португалските власти казват, че са готови да посрещнат 3800 нови имигранти извън ЕС спрямо 8600 през 2008 г.

Според местните закони кандидатите да се трудят в страната трябва да отговорят на конкретна обява за работа и да получат обещание за договор, преди да поискат да им бъде разрешено да пребивават в Португалия.

Ето защо решението на властите среща и критики, тъй като се предполага, че реално мерките няма да доведат до някакъв определен резултат, като се има предвид, че, следвайки законния ред, имигрантите всъщност отговарят на действителните обявени нужди от работодателите. Ако няма обявени свободни позиции, то не би следвало да има и нови имигранти.

Препоръката на противниците на наречените „популистки” мерки е да се предприемат стъпки за реално решаване на проблема с незаконните имигранти, които в повечето случаи работят без договори и срещу значително по-ниско заплащане на фона на останалите заплати в съответния сектор.

Социалистическото правителство в страната обяви за своя основна грижа безработицата още в началото на годината, след като стана ясно, че за последното тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт се е свил с 2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още