fallback

Финансите на ЕС застрашени от растящите социални разходи

Вероятно ще се стигне до преоценка на нивата на социални помощи

17:28 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Големите разходи на европейските правителства за справяне с кризата може да принудят ЕС да съкрати скъпата си програма за социална сигурност, предупреди Хоакин Алмуния, еврокомисар по икономическите и монетарни въпроси, цитиран от АР.

Според него разходите за социални грижи, които сега помагат на хората, в дългосрочен план може да навредят на държавните финанси и вероятно ще доведат до преоценка на нивата на социални помощи.

Помощите за безработни и безплатната медицинска помощ за хората с ниски доходи действат като автоматични стабилизатори за икономиката, като бъдат увеличени в трудни момента, осигурявайки икономически стимули. Размерът на тези социални помощи е различен в европейските страни, като някои държави плащат на хората, останали наскоро без работа, по-голямата част от заплатата, която са получавали, за известен период от време.

Растящият брой безработни ще засегне сериозно публичните финанси, като ЕС прогнозира, че около 8,5 млн. работни места ще бъдат премахнати тази и следващата година.

Алмуния предупреди, че слабото възстановяване, което очаква ЕС, ще означава, че правителствата ще трябва да оттеглят държавната подкрепа от бавно растящите икономики с висока безработица.

„Малко вероятно е финансовият сектор да бъде двигател за ръста, какъвто беше през последното десетилетие“, прогнозира еврокомисарят.

Разходите в дългосрочен план също ще натежат на публичните финанси, тъй като Европа ще плаща повече социални помощи на застаряващото население, рискува бизнесът да се ориентира към икономики с по-евтина работна ръка и се опитва да се защити от промените в климата.

„Трябва да се заемем с тези въпроси сега, не можем да чакаме до края на кризата“, подчертава Алмуния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още