fallback

78% спад в нетната печалба на Райфайзен Интернешънъл, ръст на оперативната

Нетната консолидирана печалба на групата спада със 78 на сто поради увеличаване на провизиите с 379%

16:35 | 14.05.09 г.

За първо тримесечие на 2009 година Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, част от Групата РЦБ, оглавявана от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) отчита оперативен резултат от 536 млн. евро, което представлява ръст от 7,1% в сравнение със същия период на 2008 г., става ясно от съобщение на банката.

Оперативните приходи се увеличават с 2% или 24 млн. евро, в сравнение със същия период на миналата година и достигат 1,1 млрд. евро. “Този относително нисък ръст се дължи не само на валутните преоценки, но и на значително нарасналата цена на финансовия ресурс”, съобщават от банката.

За периода Райфайзен Интернешънъл отчита консолидирана печалба (след данъчно облагане и приспадане на миноритарните участия) от 56 млн. евро, което представлява спад от 77,9%, в сравнение със същия период на миналата година.

Спадът на консолидираната печалба се дължи най-вече на факта, че провизиите се увеличават на годишна база с 379% до 445 млн. евро (първо тримесечие на 2008 те са били 93 млн. евро).

Увеличението на провизиите се дължи на икономическата криза и валутната ситуация през първото тримесечие на 2009, в резултат на което просрочените кредити значително са се увеличили, най-вече по отношение на кредитите в чуждестранна валута. Необслужваните заеми най-вече засягат Украйна, Русия, Унгария и Сърбия.

"В условия на икономически спад значително увеличихме провизиите в голям брой от страните, където оперираме. Въпреки това, през първото тримесечие, бизнес моделът ни и способността ни да генерираме приходи ни даде възможност да поемем ефекта на глобалната рецесия, която вече обхвана и Централна и Източна Европа”, заяви главният изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл Херберт Степич.

Нетният лихвен приход отбелязва ръст от 8% в сравнение със същия период на миналата година и достигна 767 млн. евро. В резултат на нарасналата цена на финансовия ресурс, този показател е по-нисък в сравнение 11-процентния среден ръст на активите. След дълъг период на растеж, нетният лихвен марж на групата отбелязва спад с 12 базисни точки, в сравнение със същия период на миналата година и достигна 3,71%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 14.05.09 г.
fallback
Още от Свят виж още