fallback

Очакват дупка от 316 млрд. евро в бюджета на Германия

Опасенията се потвърждават и най-силната икономика в еврозоната ще събере значително по-малко данъци до 2013 година

16:19 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната финансова криза, която се отразява тежко на икономиката на Германия, ще доведе до рекордна задлъжнялост на немската икономика. Според финансовия министър на страната до 2013 година ще се стигне до недостиг на приходи в размер на 316 млрд. евро. Тези приходи по-рано са били заложени като данъци, които държавата е трябвало да събере.

Оценките на финансовото министерство показват, че приходите на държавата и общините няма да бъдат достатъчно и ще се отвори голям бюджетен дефицит. Това означава, че опасенията на немското правителство се потвърждават и дори се оказват по-оптимистични от реалната ситуация, коментира немското издание на Financial Times.

Само през настоящата година държавата щяла да събере с 45 млрд. евро по-малко данъци. От тях 21,5 млрд. ще бъдат за сметка на държавата, 16,5 на сто – на провинциите и още 7,6 млрд. на отделните общини. През следващата година дефицитът щял да нарасне с още 84,7 млрд. евро, а най-тежка щяла да е 2011 година – с недостиг на приходи за цели 93,4 млрд. евро.

Прогнозите на правителството са, че дефицитът ще се задържи и през 2012 година, когато обаче ще се свие до 39,2 млрд. евро.

В случай че тази прогноза се сбъдне, това означава, че Германия ще има рекордна в историята задлъжнялост. Очаква се нуждата от набиране на средства да възлезе на 50 млрд. евро през тази година, а догодина да са необходими държавни заеми за още 90 млрд. евро, съобщи финансовият министър Пеер Щайнбрюк.

Ако към нуждата от финансиране се добавят разходите за плана от икономически стимули на правителството и разходите за подпомагане на финансовия сектор, до края на годината новите дългове на Германия ще нараснат с 80 млрд. евро.

Предходният рекорд на задлъжнялост беше отбелязан през 1996 година, когато държавата трябваше да заеме 40 млрд. евро.

Прогнозите са направени на база очаквания за свиване на икономиката на Германия с 6 на сто през 2009 година. За 2010 правителството разчита на ръст от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още