fallback

Безработицата понижи броя на пътуващите с московското метро

Спадът на трафика е най-силният от Втората световна война насам

11:16 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на пътниците, използващи московското метро, се е понижил с най-рязък темп от Втората световна война насам, тъй като безработицата се увеличава заради икономическата криза, съобщи Ройтерс, цитирайки ръководителя на метрото Дмитрий Гаев.

Броят на пътниците е намалял със 7 на сто през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г. През април и май хората, ползващи услугите на този вид транспорт в руската столица, са били средно със 700 хил. по-малко.

По думите на Гаев спадът е по-силен от отчетения през 1991 г. при разпадането на Съветския съюз и от този при финансовата криза през 1998 г.

Вследствие на кризата безработицата в Русия достигна 8-годишен максимум от 9,5 на сто през първото тримесечие, според официалната статистика на страната. Очаква се икономиката да се свие с 6 на сто тази година.

Строителните компании в руската столица, много от които са взимали големи заеми по време на годините на бум на икономиката, съкращават работници, мнозина от които ползват метрото.

Московското метро, открито през 1935 г. и едно от най-дълбоките в света, обслужва между 9 и 10 млн. души дневно, което го нарежда заедно с токийското на челни позиции по натовареност в света. Цената на билета за метрото в руската столица е 22 рубли (около 0,7 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още