fallback

Credit Agricole бележи 77% спад на печалбата за тримесечието

Поделението на банката в Гърция излиза на загуба, слабият резултат се дължи на заделяне на резерви заради рискови кредити

09:58 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина банка във Франция Credit Agricole отчита спад от 77 на сто на печалбата си за първото тримесечие на годишна база. Като основни причини за това от институцията изтъкват големия размер на заделените резерви за посрещане на евентуални загуби от рискови кредити и загубата, отчетена от поделението на банката в Гърция.

Печалбата на Credit Agricole за първото тримесечие на годината възлиза на 202 млн. евро, което е доста под прогнозите на пазарните анализатори за печалба от около 350 млн. евро. Година по-рано банката постигна печалба от 892 млн. евро.

През първите три месеца на годината базираното в Гърция поделение на банката – Emporiki Bank of Greece, е отчело загуба в размер на 168,7 млн. евро. За посрещане на евентуални загуби пък са заделени около 1,09 млрд. евро, след като през миналата година за целта са били отделени 446 млн. евро.

Резултатът на банката е много по-слаб от печалбата на най-голямата френска финансова институция BNP Paribas. Тя успя да постигне печалба от 1,56 млрд. евро за първото тримесечие. Третата по големина банка в страната Societe Generale пък отчете изненадваща загуба в размер на 278 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 14.05.09 г.
fallback
Още от Свят виж още