fallback

Цената на петрола отново надолу, може да падне под $50 за барел

Техническите индикатори показват, че котировките са стигнали твърде далеч, анализаторите очакват задълбочаване на спада

09:07 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи през изминалото денонощие, като основна роля за това изигра новината, че страните от ОПЕК са увеличили добива си за пръв път от юли миналата година насам. За разпродажбите повлияха още борсовият спад в САЩ и данните за продажбите на дребно в американската икономика за април.

През последния месец ОПЕК е увеличила производството си, в резултат на което то е надхвърлило квотата за ежедневен добив с над 960 хил. барела дневно. Това означава, че всеки ден 11-те страни-членки на организацията без Ирак, са изнасяли по 25,812 млн. барела дневно, пише Bloomberg. Това е с близо 1 млн. барела повече от договореното количество при последните среши на ОПЕК от миналата година.

Вчера на борсата в САЩ цената на петрола с доставка през юни поевтиня с 1,4 на сто (83 цента) до 58,02 долара за барел. Днес котировките губят още 1,2 на сто и по време на борсовата търговия в Азия черното злато се котира по 57,35 долара за барел.

Днес по време на часовете за електронна търговия на лондонската борса петролът от сорта Брент с доставка през юни отстъпва с 0,9 на сто до 56,82 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от информационната агенция, цената на петрола е отишла твърде високо през последните седмици и сега предстои спад до около 50 долара за барел. Ако това ниво бъде достигнато, то може да бъде отключен потенциал за още по-силно низходщо движение.

Масахико Сато от OvalNext Corp. очаква спад до 43,83 долара за барел ако видим спад до нивото от 50 долара. Причината за това е, че настоящите нива са твърде далеч – с около 10% над 20 дневната пълзяща средна на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още